Avocat Despagubiri ANRP Specializat Retrocedari Imobile/Terenuri
Avocat Specializat în Despagubiri Retrocedari Imobile ANRP
Avocat Despagubiri/Retrocedari Imobile ANRP, specializat in solutionarea, urgentarea dosarelor de despagubire pentru restituirea imobilelor, titlurilor de despagubire, deciziilor, punctelor aflate in lucru la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor. Va reprezentam în fața instanțelor din București și provincie, Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, Primăriei Municipiului București (PMB), primăriilor de sector și primăriilor din provincie, precum și altor autorități competente în domeniul retrocedărilor. Legislația care se aplică: LEGEA 10/2001; LEGEA 165/2013; LEGEA 18/1991; LEGEA 9/1998; Legea 290/2003 și alte legi privind fondurile funciare
Va oferim gratuit consultanta si va putem Reprezenta pentru urgentarea Despagubirilor dumneavoastra ANRP (Solutionarea Dosarului ANRP) in toata Romania, cu privire la:
- Dosarele ANRP aflate la Primaria Municipilui Bucuresti (PMB);
- Urgentarea Notificarilor de catre PMB Legea 10/2001;
- Dosare aflate la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP);
- Urgentarea Deciziilor de compensare prin puncte de catre Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor (CNCI);
- Dosarele constituite în baza legilor Fondului Funciar;
- Urgentarea Emiterii Titlurilor de Plata si Platillor ANRP;
- Dosarele aflate la Primarii de sector sau provincie, precum și altor autorități competente în domeniul retrocedărilor;
- In fata Instantelor Legea 10/2001; Legea 165/2013 Legea 18/1991; Legea 9/1998, Legea 290/2003;
- Depunem documentele si notificarile in conformitate cu Legea 10/2001 si Legea 165/2013 in termen;
- Calculam Despagubirile ANRP in conformitate cu Grilele Notariale;
- Contestam Despagubirile emise de catre CNCI.
Cum vă putem ajuta/îndruma? lasă un mesaj/formular online aici
În acest articol vom detalia cele mai importante aspecte cu privire la despagubirile ANRP și cum vă putem ajuta să urgentați/soluționați dosarul dumneavoastră aflat la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor prin echipa noastră de avocați specializați in acest domeniu, cu o experiență de peste 21 ani în restituirea proprietăților.
Cuprins:
- 1. Despăgubiri ANRP:
- – Clarificări importante prin Legea nr. 165/2013;
- 2. Avocat Dosare ANRP
- 3. Termenele Legale de Soluționare a Notificărilor:
- – Obligarea în instanță a autorităților la soluționarea notificărilor depuse în baza Legii nr. 10/2001;
- – Soluții după expirarea termenului de 6 luni de depunere a notificărilor;
- 4. C.N.C.I. (Comisiei Naționale pentru Compensarea Imobilelor);
- 5. Procedura de Restituire a Proprietatilor:
- – Noul mod de calcul al Despăgubirilor;
- 6. Titlurile de plată:
- – Informatii Utile cu privire la Titlurile de plată;
- – Emiterea Titlurilor de plată;
- 7. Titlurile de conversie.
Despăgubiri ANRP
Dacă ANRP nu rezolva dosarul dumneavoastră conform termenelor din Legea 165/2013, Tribunalul Bucuresti va obliga Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor să valideze dispozitia primarului si sa emita decizia de acordare a punctelor. Acest lucru se va face prin hotarare defintiva.
Clarificări importante prin Legea nr. 165/2013, cu modificările și completările ulterioare:
Conform art. 4 din legea nr. 165/2013 dispozițiile prezentei legi se aplică cererilor formulate și depuse, în termen legal, la entitățile învestite de lege, nesoluționate până la data intrării în vigoare a prezentei legi, cauzelor în materia restituirii imobilelor preluate abuziv, aflate pe rolul instanțelor, precum și cauzelor aflate pe rolul Curții Europene a Drepturilor Omului suspendate în temeiul Hotărârii-pilot din 12 octombrie 2010, pronunțată în Cauza Maria Atanasiu și alții împotriva României, la data intrării în vigoare a prezentei legi.
Art. 21 din Legea nr. 165/2013 reglementează procesul de acordare a măsurilor compensatorii pentru imobilele care nu pot fi restituite în natură.
- Deciziile entităților învestite de lege vor fi însoțite de înscrisuri care atestă imposibilitatea atribuirii în compensare totală sau parțială a unor alte imobile/bunuri/servicii disponibile deținute de entitatea învestită de lege.
- Dispozițiile autorităților administrației publice locale emise potrivit Legii 10/2001, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se transmit Secretariatului Comisiei Naționale după exercitarea controlului de legalitate de către prefect. Dispozițiile art. II alin. CJ) și din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările și completările ulterioare, rămân aplicabile.
- Comisiile județene de fond funciar și Comisia de Fond Funciar a Municipiului București pot propune Comisiei Naționale soluționarea cererilor de retrocedare prin acordare de măsuri compensatorii potrivit prezentei legi numai după epuizarea suprafețelor de teren agricol afectate restituirii în natură, identificate la nivel local.
- Secretariatul Comisiei Naționale, în baza documentelor transmise, procedează la verificarea dosarelor din punctul de vedere al existenței dreptului persoanei care se consideră îndreptățită la măsuri reparatorii. Pentru clarificarea aspectelor din dosar, Secretariatul Comisiei Naționale poate solicita documente în completare entităților învestite de lege, titularilor dosarelor și oricăror altor instituții care ar putea deține documente relevante. Alineatul a fost declarat parlial neconstitułional prin Decizie 686/2014 la 27/01/2015.
- Evaluarea imobilului ce face obiectul deciziei se face prin aplicarea grilei notariale valabile la data intrării în vigoare a prezentei legi de către Secretariatul Comisiei Naționale și se exprimă în puncte. Un punct are valoarea de un leu.
Conform art. Art. 34 din Legea nr. 165/2013 – (1) Dosarele înregistrate la Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor vor fi soluționate în termen de 60 de luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, cu excepția dosarelor de fond funciar, care vor fi soluționate în termen de 36 de luni.
(2) Dosarele care vor fi transmise Secretariatului Comisiei Naţionale ulterior datei intrării în vigoare a prezentei legi vor fi soluţionate în termen de 60 de luni de la data înregistrării lor, cu excepţia dosarelor de fond funciar, care vor fi soluţionate în termen de 36 de luni.
(3) Numărul dosarelor prevăzute la alin. (1) şi data înregistrării dosarelor prevăzute la alin. (2) se publică pe pagina de internet a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor şi se comunică, la cerere, persoanelor îndreptăţite.
(4) Dosarele se soluţionează în ordinea înregistrării lor la Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, respectiv Secretariatul Comisiei Naţionale.
(5) Prin excepţie de la prevederile alin. (4), se soluţionează cu prioritate:
a) dosarele în care Secretariatul Comisiei Naţionale a solicitat documente potrivit art. 21 alin. (5);
b) dosarele în care, prin hotărâri judecătoreşti irevocabile/definitive, instanţele de judecată s-au pronunţat cu privire la existenţa şi întinderea dreptului, precum şi la calitatea de persoană îndreptăţită;
c) dosarele constituite în baza cererilor formulate de persoanele prevăzute la art. 33 alin. (4);
d) dosarele în care s-au emis decizii privind propunerea acordării de despăgubiri/măsuri compensatorii de către Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase şi comunităţilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale din România.”
Potrivit art.35 din Legea nr. 165/2013 – (1) Deciziile emise cu respectarea prevederilor art. 33 şi 34 pot fi atacate de persoana care se consideră îndreptăţită la secţia civilă a tribunalului în a cărui circumscripţie se află sediul entităţii, în termen de 30 de zile de la data comunicării.
(11) Litigiile privind modalitatea de aplicare a prevederilor prezentei legi sunt de competenţa secţiilor civile ale tribunalelor, indiferent de calitatea titularului acţiunii.
(2) În cazul în care entitatea învestită de lege nu emite decizia în termenele prevăzute la art. 33 şi 34, persoana care se consideră îndreptăţită se poate adresa instanţei judecătoreşti prevăzute la alin. (1) în termen de 6 luni de la expirarea termenelor prevăzute de lege pentru soluţionarea cererilor.
(3) În cazurile prevăzute la alin. (1) şi (2), instanţa judecătorească se pronunţă asupra existenţei şi întinderii dreptului de proprietate şi dispune restituirea în natură sau, după caz, acordarea de măsuri reparatorii în condiţiile prezentei legi.
(4) Hotărârile judecătoreşti pronunţate potrivit alin. (3) sunt supuse numai apelului.
(5) Cererile sau acţiunile în justiţie formulate în temeiul alin. (1) şi (2) sunt scutite de taxa judiciară de timbru.”
Avocat Dosare ANRP
Avocat Dosare ANRP, cu o experienta de peste 21 ani in doemiul despagubirilor ANRP, specialisti in urgentarea Dosarelor ANRP, Oferim Gratuit Consultanta, contactati-ne.
Vă oferim posibilitatea de a încheia un contract de cesiune de drepturi litigioase care vă permite să transmiteți integral sau un anumit procent din drepturile aferente dosarului dumneavoastră ANRP, în schimbul unui preț estimativ care va fi raportat la modalitatea de evaluare aplicată de CNCI, conform articolului 21 din Legea 165/2013. Cititi mai mult
Termenele Legale de Soluționare a Notificărilor
Legea 10/2001 a oferit persoanelor îndreptățite posibilitatea de a solicita retrocedarea proprietăților statului care au fost luate abuziv. Prin adoptarea Legii nr. 165/2013, guvernul a stabilit termene clare pentru rezolvarea notificărilor de retrocedare an imobilelor formulate în baza Legii 10/2001, respectiv:
- entitățile care trebuie să rezolve până la 2.500 de notificări în termen de 12 luni – entitățile sunt autoritățile unde au fost depuse notificările, cum ar fi primăria;
- entitățile care au de rezolvat între 2.500 și 5.000 de cereri în termen de 24 luni;
- entitățile investite de lege au de rezolvat încă peste 5,000 de notificări în termen de 36 de luni.
În prezent, termenele legale menționate mai sus au expirat, există în continuare dosare care nu au fost soluționate de către autorități.
ANRP pune la dispoziție pe site-ul oficial: situaţia centralizată a notificărilor potrivit art. 33 din Legea 165/2013 (la nivel national);
Primăriei Municipiului București (PMB) pune la dispozitie pe site-ul oficial informații cu privire la dosarele înregistrate, anulate , atribuite și rezolvate: https://www4.pmb.ro/wwwt/l112jur/iapag1jur.php
Situația centralizată arată că există peste treizeci de mii de notificări de retrocedare la nivelul PMB care nu au fost finalizate.
Potrivit hotnews.ro, articol publicat în luna mai 2019 „Primăria Capitalei a soluționat în 18 ani doar jumătate din dosarele depuse pe Legea 10. În ritmul actual ar mai fi nevoie de peste 30 de ani pentru rezolvarea problemei„
Obligarea în instanță a autorităților la soluționarea notificărilor depuse în baza Legii nr. 10/2001
Conform Legii 165/2013, moștenitorii sau titularii notificărilor se pot adresa în instanță dacă entitățile învestite de lege nu rezolvă dosarele de retrocedare în termenele legale, respectiv 12, 24 sau 36 de luni. Este esențial să menționăm că notificările depuse în temeiul Legii 10/2001 pot fi depuse în termen de șase luni de la expirarea acestor termene.
În cazul în care titularii notificărilor nu se prezintă în instanță în termen de șase luni, aceștia nu mai au dreptul de a solicita instanței să „soluționeze pe fond” notificarea lor, adică să stabilească dacă există sau nu un drept de proprietate și să solicite restituirea în natura sau, după caz, măsuri reparatorii. „Soluționarea pe fond” înseamnă că instanța de judecată se substituie autorității și rezolvă notificarea în locul acesteia.
Soluții după expirarea termenului de 6 luni de depunere a notificărilor
Chiar și după expirarea termenului de șase luni, persoanele care au primit notificările au dreptul să se prezinte în instanță și să ceară autorităților să le rezolve. În acest caz, instanța de judecată poate doar să oblige autoritățile să rezolve notificările formulate în conformitate cu Legea 10/2001. Nu poate decide dacă dreptul de proprietate există sau dacă ar trebui să se aplice măsuri compensatorii. Decizia instanței supreme este obligatorie pentru toate instanțele din Romania, așa cum a decis Înalta Curte de Casație și Justiție prin Decizia nr. 45 din 14 octombrie 2019.
Astfel, chiar dacă nu v-ați adresat instanței de judecată în termen de șase luni de la data expirării termenelor legale de soluționare a dosarelor de retrocedare, în continuare aveți dreptul de a vă adresa instanței și de a cere autorităților să rezolve dosarul.
Informațiile prezentate în acest subtitlu „Termenele Legale de Soluționare a Notificărilor” se referă exclusiv la notificările care au fost depuse în conformitate cu Legea nr. 10/2001.
C.N.C.I. (Comisiei Naționale pentru Compensarea Imobilelor)
Persoanele care nu pot obține restituirea în natură a proprietăților preluate de statul român între 1945 și 1989 au dreptul la măsuri reparatorii prin echivalent, care în anumite cazuri includ acordarea de puncte ANRP.
Deciziile care acordă puncte sunt luate de Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor (CNCI).
Persoana îndreptățită poate contesta decizia în instanță pentru an obține mai multe puncte dacă consideră că numărul de puncte acordate este mai mic decât limita impusă de lege.
Pe site-ul ANRP sunt actualizate periodic Deciziile emise și Stadiul de solutionare a dosarelor (Dosarele Constituite in temeiul LEGII NR. 10/2001) unde reiese numărul de dosare înregitrate, transmise și dosarele care au fost finalizate până la data prezentei de către Secretariatul C.N.C.I.
Procedura de Restituire a Proprietatilor
Potrivit Legii nr. 247/2005 Cap. V Titlul VII, este reglementată procedura administrativă de acordare a despăgubirilor aferente imobilelor care nu pot fi restituite în natură, rezultate din aplicarea Legii nr. 10/2001.
În baza deciziilor conţinând titlul de despăgubire emise de către Comisia Centrală şi a opţiunilor persoanelor îndreptăţite, ANRP va emite un titlu de conversie şi/sau un titlu de plată, potrivit dispoziţiildsor prevăzute în O.U.G. nr. 81/2007.
Direcţia pentru acordarea despăgubirilor în numerar, în baza opţiunii titularului titlului de despăgubire, în sensul acordării de despăgubiri în numerar, şi după reţinerea titlului de despăgubire în original, îi va transfera acestuia despăgubirea în termen de 15 zile calendaristice de la data existenţei disponibilităţilor financiare.
Noul mod de calcul al Despăgubirilor
Legea privind noul mod de calcul al despăgubirilor a fost adoptată de Camera Deputaților, for decizional, în ședința din 30.06.2021.
Potrivit Legii nr.193/2021 publicată la data de 09.07.2021 în Monitorul Oficial, imobilele care fac obiectul dosarelor de despăgubire vor fi evaluate prin aplicarea grilei notariale valabile pentru anul precedent emiterii deciziei Comisiei Naționale pentru Compensarea Imobilelor, în considerarea caracteristicilor tehnice ale imobilului și a categoriei de folosință la data preluării acestuia.
Titlurile de plată
Titlurile de plată sunt certificate emise de ANRP, care încorporează drepturile de creanţă ale deţinătorilor asupra statului român, de a primi în numerar o sumă maximă de 500.000 lei.
Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, cunoscută și sub numele de ANRP, este responsabilă pentru verificarea autenticității, regularității și legalității datelor prezentate în titlurile de plată. Ministerul Finanțelor Publice decide plata pe baza acestor informații.
Titlurile de plată care au fost emise în conformitate cu Ordinul președintelui Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților nr. 20/2013) sunt angajamente legale și sunt trimise o dată pe săptămână de către ANRP la Ministerul Finanțelor Publice în 5 zile de la emitere. Conform anexei, care este o componentă esențială an acestei proceduri, transmiterea se realizează centralizat prin serviciul de informații clasificate.
Informatii Utile cu privire la Titlurile de plată:
Titularii deciziilor de compensare prin puncte și ai certificatelor de deținător de puncte pot solicita valorificarea punctelor în numerar la sediul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) după 1 ianuarie 2017, fie personal, fie prin mandatar, conform articolului 31 din Legea nr.165/2013.
Solicitanții trebuie să depună următoarele documente împreună cu cererea:
- Originalul deciziei de compensare sau validare parțială și certificatul deținătorului de puncte;
- Copia documentului de identificare;
- În cazul în care cererea este depusă prin mandatar, procură specială, în original;
Rectificarea datelor de identificare din decizia de compensare
În cazul în care este necesară rectificarea datelor de identificare din decizia de compensare, validare parțială sau certificatul deținătorului de puncte (nume, CNP sau adresă), solicitanții vor indica în mod clar datele care trebuie avute în vedere la emiterea titlului de plată;
Daca cererea este depusa de catre moștenitorii
În cazul în care cererea este depusă de moștenitori, o copie legalizată a certificatului moștenitorului este necesară doar dacă defunctul este menționat pe decizia de compensare. În cazul în care certificatul de moștenitor nu include și C.N.P. al autorului, o copie a certificatului de deces trebuie depusă.
Moștenitor și alți moștenitori solicită emiterea titlului de plată, este necesară depunerea unei procuri notariale care conține un mandat pentru a face acest lucru.
Decizia de compensare prin puncte emisă pe numele mai multor beneficiari
Dacă decizia de compensare prin puncte a fost emisă pe numele mai multor beneficiari, fără a fi specificată cota care îi revine fiecăruia, titlul de plată se va emite:
- pe numele tuturor beneficiarilor din decizie, numai după înregistrarea cererilor tuturor acestor beneficiari;
- individual, pentru persoana care a făcut cerere, dacă s-a făcut partajul drepturilor stabilite prin decizia de compensare. În această ipoteză, documentele care demonstrează partajul trebuie depuse.
Exemplu Acte necesare pentru emiterea titlului de plată pentru o decizie cu 5 beneficiari:
- Toate cele cinci exemplare originale ale deciziei de compensare;
- Cinci cereri de plată depuse personal sau prin mandatar de către toți beneficiarii;
- Copii ale actelor de identitate ale fiecărui beneficiar.
Formularul de cerere de plată poate fi completat la sediul A.N.R.P. sau poate fi descărcat de aici.
Emiterea Titlurilor de plată
Titlurile de plată se emit în ordinea deciziilor de despăgubire, pentru fiecare tip de decizie, astfel:
- decizii de compensare sau de validare parțială emise de Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor în temeiul art.31 Legea nr. 165/2013, pentru tranșele II-IV;
- titluri de despăgubire emise de Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor în temeiul art. 41 din Legea nr. 165/2013 și de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor în temeiul Legii nr. 247/2005, pentru tranșele II-V;
- decizii de validare sau actualizare emise în temeiul art. 10 din Legea nr. 164/2014, pentru tranșele II-V.
Datorită datei la care beneficiarul solicită valorificarea deciziei de compensare sau de validare parțială, titlurile aferente tranșei I sunt emise în continuare. O excepție sunt titlurile de despăgubire emise de C.N.C.I. și deciziile de validare emise în temeiul art. 10 din Legea nr. 164/2014, care sunt emise fără o cerere prealabilă.
Verificare titlu de plata ANRP
Titlurile de plată sunt plătite într-un cont de consemnări deschis al CEC Bank, nu în conturile personale ale beneficiarilor. Titlurile de plată sunt achitate în ordinea emiterii de către ANRP.
La secțiunea Verificare despăgubiri ANRP de pe mfinante.gov.ro, beneficiarii titlurilor de plată pot vedea dacă banii care li se cuvin au fost transferați către CEC Bank. Trebuie doar să introducă seria și numărul titlului de plată transmis de ANRP.
Puteti verifica dacă titlul dumneavoastră de plată a fost emis de către ANRP la următorul link, click aici.
Puteti verifica dacă despagubirile dumneavoastră ANRP, banii care vi se cuvin au fost transferați către CECBank la urmatorul link, click aici.
Mai multe detalii valoroase cu privire la Valorificarea Punctelor ANRP, cerere, documente accesati aceasta sectiune a site-lui nostru Titlurile de plata ANRP sau Verificare Titlu de plata ANRP, Despagubiri sau Emiterea Acestora
Titlurile de conversie
Titlurile de conversie sunt certificate emise de ANRP, în numele şi pe seama statului român, care încorporează drepturile de creanţă ale deţinătorilor asupra statului român şi care urmează a fi valorificate prin conversia lor în acţiuni emise de Fondul ‘Proprietatea.
Titlurile de conversie nu pot fi vândute, cumpărate, date în garanţie sau transferate în orice alt mod cu titlu oneros sau cu titlu gratuit, cu excepţia dobândirii acestora ca efect al succesiunii.
Actele de înstrăinare a titlurilor de conversie cu excepţia transmiterii ca urmare a succesiunii sunt lovite de nulitate absolută. Titlurile de conversie nu sunt titluri de participare ale AOPC şi nu intră sub incidenţa Legii nr. 297/2004.
Direcția Pentru Acordreaa Despagubirilor în Numerar, pe baza titlului inițial, îl va transfera în termen de 15 zile calendaristice de la disponibilitatea financiară.
Oferim informatii actualizate si de calitate cu privire la:
Termen solutionare notificari Legea 10 PMB Stadiu Dosar
Anrp Titluri de Plata 2023 Legea 165/2013
Stadiul de solutionare a dosarelor Legea 10 C.N.C.I
Oferim Consultanta Gratuit in domeniul despagubirilor ANRP, Avocati retrocedari specialisti in urgentarea despagubirilor ANRP prin Legea 10/2001, Legea 165/2013,Legea 18/1991; Legea 9/1998 si toate Legile Fondului Funciar, Oferim Gratuit Consultanta, prezentam informatii valoroase cu privire la Institutia ANRP si tot ce trebuie sa stii despre ANRP, Dosare ANRP, Decizii ANRP, Puncte ANRP, Despagubiri ANRP, Plati ANRP, Forum ANRP, Vand Dosar ANRP.