Persoana indreptatita Legea 10 2001

Persoana indreptatita Legea 10 2001, aceste despăgubiri sunt destinate atât persoanelor fizice, cât și persoanelor juridice, a căror proprietate a fost preluată nejustificat. Persoanele care au dreptul la despăgubiri și măsuri reparatorii, fie prin restituire în natură, fie prin echivalent, sunt clare și bine definite. Acestea includ, în primul rând, proprietarii persoane fizice care aveau imobilele în momentul preluării abuzive. Apoi, se adaugă și asociații persoanelor juridice deținători ai acelorași imobile sau active. La fel de importante sunt și persoanele juridice, care își păstrează dreptul dacă au continuat să funcționeze ca entitate juridică până la intrarea în vigoare a legii sau au fost interzise și și-au reluat activitatea după 22 decembrie 1989. Este esențial ca reluarea să fie confirmată prin hotărâre judecătorească, asigurându-se astfel continuitatea identității juridice.

Oferim Gratuit Consultanta. Echipa noastră formată din profesioniști, juriști și avocați specialisti in Despagubiri Retrocedari Imobile, specializati in contestarea, solutionarea sau urgentarea Dosarelor de Despagubire pentru Restituirea Proprietatilor (Imobilelor/Terenurilor), Titlurilor de Despagubire (Titlu de Plata ANRP), Deciziilor ANRP (Decizie de invalidare ANRP sau validare partiala, Calcularea Conform Grilelor Notariale), Litigii (drepturi Litigioase), Drepturi Succesorale, Punctelor ANRP, Executare Silita ANRP, Dosare aflate in lucru la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), Primarii de Sector sau din provincie, Primaria Municipiului Bucuresti (PMB), Comisiei Naționale pentru Compensarea Imobilelor (CNCI), Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor (CCSD), precum și altor autorități competente în domeniul retrocedărilor. Specializat in Legea 10/2001; Legea 165/2013; Legea 18/1991; Legea 290/2023; Legea 164/2014 și alte legi privind fondurile funciare. Va reprezentam în fața instanțelor din București și provincie (Toata Romania).

Persoane indreptatite la reconstituirea dreptului de proprietate Legea 10/2001

În analiza de față ne concentrăm pe restituirea în natură a proprietăților forestiere confiscate de regimul comunist. Dacă vechiul amplasament e ocupat și nu se poate anula reconstituirea, se cauta un alt amplasament echivalent.

Problemele apar deoarece multe municipii și comune au primit terenuri forestiere prin Legea nr. 1/2000, dar nu pe amplasamentele vechi. Cei care solicită restituirea pe baza Legii nr. 247/2005 sunt nevoiți să accepte alte locații. Deși Legea nr. 165/2013 a încercat să rezolve aceste chestiuni, aplicarea sa e adesea problematică.

Decizia Curții Constituționale nr. 395/2017 cere ca terenurile forestiere să fie transferate din domeniul public în cel privat al statului înainte de restituire. Circulara ANRP nr. 9101/SG/01.07.2021 clarifică pașii legali pentru acest proces, dar nu există reguli clare pentru documentația necesară schimbării regimului juridic al terenurilor forestiere.

Comisiile județene trebuie să colecteze documentele necesare pentru a cere ANRP să emită o Hotărâre de Guvern. Astfel, se poate trece terenul din domeniul public în cel privat, facilitând punerea în posesie a noilor proprietari. Documentația e responsabilitatea Comisiilor Județene, împreună cu RNP Romsilva și alte instituții locale, pentru a se asigura restituirea eficientă a drepturilor de proprietate. Aceasta e o sarcină complexă care necesită coordonare și comunicare eficientă între toate părțile implicate.

Condiții Privind Acordarea Despăgubirilor ANRP

Persoanele îndreptățite la despăgubiri, respectiv la măsuri reparatorii constând în restituire în natură sau, după caz, prin echivalent sunt:

  • persoanele fizice, proprietari ai imobilelor la data preluării în mod abuziv a acestora;
  • persoanele fizice, asociați ai persoanei juridice care deținea imobilele și alte active în proprietate la data preluării acestora în mod abuziv;
  • persoanele juridice, proprietari ai imobilelor preluate în mod abuziv de stat, de organizații cooperatiste sau de orice alte persoane juridice după data de 6 martie 1945; îndreptățirea la măsurile reparatorii prevăzute de prezentul articol este condiționată de continuarea activității ca persoană juridică până la data intrării în vigoare a prezentei legi sau de împrejurarea ca activitatea lor să fie fost interzisă sau întreruptă în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, iar acestea să-și fi reluat activitatea după data de 22 decembrie 1989, dacă, prin hotărâre judecătorească, se constată că sunt aceeași persoană juridică cu cea desființată sau interzisă, precum și partidele politice a căror activitate a fost interzisă sau întreruptă în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, dacă și-au reluat activitatea în condițiile legii;
  • moștenitorii legali sau testamentari ai persoanelor fizice îndreptățite.

Succesibilii care, după data de 6 martie 1945, nu au acceptat moștenirea sunt repuși de drept în termenul de acceptare a succesiunii pentru bunurile care fac obiectul prezentei legi. Cererea de restituire are valoare de acceptare a succesiunii pentru bunurile a căror restituire se solicita în temeiul prezentei legi.

În cazul în care restituirea este cerută de mai multe persoane îndreptățite coproprietare ale bunului imobil solicitat, dreptul de proprietate se constată sau se stabilește în cote-părți ideale, potrivit dreptului comun.

Cum vǎ putem ajuta/îndruma cu privire la Despagubirile ANRP? Trimite un mesaj:

Contactați-ne prin formularul online și vă vom răspunde rapid cu detalii precise. Suntem dedicați să vă oferim soluții eficiente pentru despagubiri ANRP. Echipa noastră are experiența necesară pentru a vă ghida prin întregul proces, asigurându-ne că drepturile dvs. sunt respectate. Nu trebuie să vă faceți griji pentru detalii complexe, suntem aici să ne ocupăm de tot. Așteptăm să discutăm cu dvs. și să vă oferim suportul de care aveți nevoie.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Politica de Confidentialitate și Conformitatea GDPR

Ultimele Actualizari cu privire la ANRP

Pe site-ul nostru sunt actualizate informatii periodic cu privire la Legislatia Retrocedarilor/Despagubirlor, Legea 10/2001, Legea 165/2013, Legea 18/1991, Legea 9/1998, Legea 290/2003 și alte legi privind fondurile funciare, precum si modul de aplicare ale acestora.

  • Status Plati ANRP 2024, Verificǎ link-ul:  Plati ANRP 2024 – ANRP Titluri de Plata 2024
  • ANRP Titluri de Plata Emise, ultima actualizare, pot fi consultate aici.
  • Lista dosarelor soluționate, ultima actualizare, poate fi consultată aici.
  • Stadiu Dosar ANRP – CNCI Stadiul de solutionare Legea 10, ultima actualizare, poate fi consulta aici.
  • Situatia Dosarelor inregistrate la ANRP, ultima actualizare, poate fi consultata aici.
  • Ședințele Comisiei Naționale pentru Compensarea Imobilelor (CNCI), pot fi consultate aici.
  • Modificare Legea 165 din 2013 si Legea 10 din 2001 Actualizata, pot fi consultate aici.

Informatii cu privire la Despagubirile ANRP

Pe site-ul nostru sunt prezentate informatii actualizate si valoroase:

Doriti sǎ vindeți/înstrainați Despagubirile ANRP

Grup Comunitate ANRP

Am creat un Grup de Facebook dedicat ANRP pentru a aduna o comunitate cât mai largă și unită. E un loc unde putem împărtăși idei, noutăți și soluții. Dacă ai întrebări sau experiențe de împărtășit, aici e locul potrivit. Ne dorim să fim un sprijin real pentru toți membrii și să facilităm discuții constructive. Intră în grup și contribuie la discuțiile noastre! Nu ezita să inviți și alte persoane interesate. Hai să construim împreună o comunitate activă și implicată. Poți găsi grupul dând click pe linkul de mai sus. Te așteptăm!

Grup Facebook ANRP Romania